Velika Britanija sprema pomoć samozaposlenim

Svijet

Ministar finansija Rishi Sunak rekao je u četvrtak da će vlada samozaposlenim osobama plaćati oporezive grantove u iznosu od 80% njihove prosječne mjesečne dobiti u posljednje tri godine.

Nepovratna sredstva će biti otvorena za ljude koji imaju dobit do 50.000 funti (60.800 dolara).

Niko nije zaboravljen

Nove detalje o šemi podrške samozaposlenim najavio je nakon što su priznali da su mnogi radnici i dalje “duboko zabrinuti zbog podrške koja će njima biti dostupna”, piše CNBC.

„Vama kažem, niste zaboravljeni. Nećemo vas iznevjeriti. Svi stojimo zajedno “, rekao je Sunak na konferenciji za novinare.

Objava dolazi nakon što se stvorio pritisak na vladu da deluje kako bi pomogla samozaposlenim ljudima, od kojih su mnogi doživjeli da se njihov posao uruši nakon što je poslovanje u cijeloj državi gotovo zaustavljeno.

„Da bi se osiguralo da sredstva koriste samo oni koji zaista spadaju u grupu samozaposlenih, biće dostupna ljudima koji većinu svog prihoda ostvaruju samozapošljavanjem. A da se minimiziraju prevare, samo oni koji su već samozaposleni i koji imaju poresku prijavu za 2019. godinu, moći će se prijaviti“, rekao je Sunak.

Spriječiti masovna otpuštanja

Suočavajući se s izgledima masovnog otpuštanja zbog zastoja ekonomije izazvanog virusom, britanski ministar finansija najavio je prošle sedmice da će vlada plaćati do 80 posto plata (do maksimalnih 2.500 funti mjesečno, oko 3.000 dolara) za one radnike koje poslodavci zadrže, pokušavajući da zaustavi talas otpuštanja.

Do danas su u Velikoj Britaniji prijavljena 9.962 slučaja koronavirusa sa 467 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci prikupljeni na univerzitetu Johns Hopkins.