Šta znači koncept „novac iz helikoptera”?

Svijet

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio kao jednu od mogućih mjera iz ekonomskog paketa pomoći privredi i stanovništvu za ublažavanja posljedica krize izazvane virusom korona, da država razmišlja da podijeli svim punoljetnim građanima po 100 eura, pominjući u tom kontekstu pojam „novac iz helikoptera”.

A šta taj pojam, koji je prvi upotrebio ekonomista Milton Fridman 1969. godine, u stvari znači?

„Novac iz helikoptera” je nekonvencionalna monetarna politika, koja se ponekad predlaže kao alternativa kvantitativnom ublažavanju (QE – kada centralna banka kupuje državne i korporativne hartije od vrijednosti, kako bi podržala ekonomiju kada je u škripcu sa likvidnošću), piše Politika.

Prema Fridmanu, centralne banke uvijek imaju na raspolaganju štamparije novca, pa tako i „bacanje novca iz helikoptera”, kao mogući način da podstaknu potrošnju kao jednu od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti, podsticanje inflacije i privrednog rasta.

Ne radi se, dakle, o stvarnom bacanju novca iz helikoptera, već o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ekonomisti Dojče banke su 2016. došli do zaključka da „novac iz helikoptera” može biti značajno efikasnija mjera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike, prenosi Tanjug.