Cijena bakra će izaći na 20.000 dolara

Svijet

Niske rezerve bakra učinile su ovaj metal “vrućom robom” na tržištu, čija cijena bilježi konstantan i održiv rast. Prema novim prognozama američke centralne banke njegova vrijednost bi do 2025. godine mogla da se popne na 20.000 dolara po toni.

Prošle nedjelje vrednost bakra je prvi put u protekloj deceniji preskočila 10.000 dolara, i tu nije stala sa rastom. Očekuje se da bi u narednim godinama mogla dostići 13.000 dolara po toni, mada neki prognoziraju i njeno dupliranje.

Majkl Vidmer, strateg Banke Amerike za robnu trgovinu, kaže da će cijena ovog metala i ubuduće rasti zato što ponuda jedva uspijeva da zasiti tražnju. Prema njegovim riječima, ponuda za sada uspijeva da pokrije tri nedjelje traženog bakra unaprijed.

Ova situacija bi mogla dodatno da se pogorša kada svjetska ekonomija počne snažno da se oporavlja od pandemijskog šoka, odnosno kada se proizvodnja vrati na pretkrizne nivoe. Tada se već očekuju ozbiljne nestašice.

Za skok cijene bakra, osim njegove nestašice, pobrinuli su se i rastući industrijski sektori, poput onih za proizvodnju baterija za električne automobile ili poluprovodnika, kojima je bakar neophodan u proizvodnji.

Izvor: Bif.rs