Najveće svjetske kompanije procijenile štetu od klimatskih promjena na 1.000 milijardi dolara

Svijet

Više od 200 najvećih svjetskih kompanija koje su uvrštene na berzu predviđaju da bi ih klimatske promjene mogle koštati ukupno 1.000 milijardi dolara, a većinu troškova očekuju u sljedećih pet godina, stoji u utorak objavljenom izvještaju.

Rezultati istraživanja neprofitne organizacije CDP upućuju na zaključak da mnoge kompanije i dalje podcjenjuju opasnost klimatskih promjena dok naučnici upozoravaju da je Zemljin klimatski sistem na putu u katastrofu ukoliko se brzo ne smanje emisije ugljičnog dioksida.

„Većina kompanija još uvijek ima pred sobom dug put kada je u pitanju pravilna procjena klimatskih rizika”, rekla je direktorica klimatskih promjena CDP-a Nicolette Bartlett koja je ujedno i autorka izvještaja.

CDP, osnovan početkom 2000-ih pod nazivom Carbon Disclosure Project (Projekt objave podataka o emisiji ugljen dioksida) uživa veliki ugled u rastućoj koaliciji aktivističkih grupa, upravitelja fondova, centralnih banaka i političara koji vjeruju da globalno otopljavanje predstavlja sistemski rizik rizik za finansijski sistem.

Pozivajući izvršne direktore da se suoče s rizicima za svoje poslovanje, zagovornici transparentnijeg izvještavanja o emisijama ugljendioksida nadaju se da će podstaći dovoljno ulaganja u čišće industrije kako bi se postupno smanjile emisije ugljendioksida i ispunili globalni klimatski ciljevi.

U najnovijem istraživanju CDP je analizirao podatke iz 215 najvećih kompanija, od Applea i Microsofta do Unilevera, UBS-a, Nestlea, China Mobilea, Infosysa, Sonya i BHP-a.

Kompanije očekuju ukupno 970 milijardi dolara dodatnih troškova zbog faktora kao što su više temperature, haotične vremenske prilike i cijene emisija staklene bašte. Otprilike polovinu tih troškova smatraju „vjerovatnima do gotovo izvjesnima”.

Mnoge kompanije uviđaju i veliku potencijalnu prednost ako se svijet dekarbonizuje na vrijeme i time spriječi najcrnje klimatske scenarije, koje naučnici smatraju egzistencijalnim rizikom za industrijsku civilizaciju.

Kompanije obuhvaćene CDP-ovim istraživanjem, ukupne tržišne kapitalizacije od oko 170 milijardi dolara, procjenuju te prednosti na nekih 2.100 milijardi dolara, ukljućujući neočekivano snažnan rast potražnje za električnim vozilima i ulaganja u obnovljive izvore energije.