Yellen: Američka ekonomija pada 30 odsto

Svijet

Stopa nezaposlenosti vjerovatno je već čak oko 13 posto a ekonomska kontrakcija u drugom tromjesečju ove godine bit će oko 30 posto.

– Da smo imali pravovremenu statistiku o nezaposlenosti, stopa nezaposlenosti vjerovatno bi bila do 12 ili 13 posto u ovom trenutku i povećala bi se – rekla je Yellen za CNBC, prenosi BiznisInfo.

Rekla je da bruto domaći proizvod pao “barem 30 posto”. Ti brojevi, rekla je, izgledaju kao depresija, iako se razlikuju od Velike depresije iz prve polovine prošlog vijeka.

– Ovo je ogroman, razorni udarac bez presedana, i nadam se da ćemo se što prije vratiti oporavku – dodala je.

Međutim, izrazila je sumnju da će američki oporavak izgledati kao slovo “V”, odnosno da će nakon oštrog i naglog pada uslijediti agresivni uspon nakon što se ekonomija ponovo otvori nakon pandemije koronavirusa.

– Mislim da je takva vrsta scenarija moguća, ali brinem se da će ishod biti lošiji. Sve zavisi od toga kolika bude šteta tokom vremena kad je ekonomija praktično ugašene – rekla je Yellen.

To će odrediti hoće li poslodavci moći brzo vratiti radnike na posao i da li će potrošači biti previše osiromašeni ili će se moći vratili potrošnji nakon što se ukinu socijalna distanciranja.

Što više štete bude naneseno, veća je vjerovatnoća da će kriza biti u obliku slova „U“ (pad praćen kratkom stagnacijom i oporavkom), ili slova „L“ (pad praćen dužnom stagnacijom).