G7 obećavaju 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju

Svijet

Lideri sedam zemalja članica G7 obećali su danas na samitu u gradu Elmau u bavarskim Alpima da će u narednih pet godina prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju, u namjeri da se parira kineskom projektu Pojas i put vrijednom više hiljada milijardi dolara.

Američki predsjednik Džo Bajden i drugi lideri G7 ovom odlukom su ponovo pokrenuli nedavno preimenovani projekat Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da će SAD tokom pet godina mobilisati 200 milijardi dolara federalnih fondova i privatnih investicija za podršku projektima u zemljama sa niskim i srednjim prihodima kako bi se pružila pomoć u borbi protiv klimatskih promjena, kako bi se unapredilo javno zdravstvo na globalnom nivou, ojačali rodna ravnopravnosti i digitalne infrastrukture.

“Želim da budem jasan. Ovo nije pomoć ili dobrotvorna akcija. To je investicija koja će svima donijeti korist”, rekao je Bajden i dodao da će to omogućiti da se vide konkretne prednosti partnerstva sa razvijenim demokratijama.

Bajden je rekao da bi dodatne stotine milijardi dolara mogle doći i od multilateralnih razvojnih banaka, razvojnih finansijskih institucija, državnih fondova i drugih.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na današnjem skupu je najavila da će Evropa tokom istog perioda mobilisati 300 milijardi eura za održivu alternativu kineskom projektu Pojas i put, koju je predsjednik Si Đinping pokrenuo 2013. godine.

Kineska investiciona šema uključuje razvojne programe u više od 100 zemalja sa ciljem stvaranja moderne verzije drevnog trgovačkog Puta svile od Azije do Evrope.