Paket finansijskih mjera oborio dolar

Valuta

Funta je porasla prema dolaru i euru, pošto su tržišta odahnula posle vijesti da je britanski premijer Boris Džonson izašao sa odeljenja intenzivne njege gdje je bio hospitalizovan zbog pogošanja simptoma korona virusa, izvještava Rojters.

Britanska valuta se danas stabilizovala prema dolaru na 1,2465 dolara, dok na nedeljnom nivou bilježi dobitak od 1,6 procenata prema američkom rivalu, a takođe je na putu da registruje treći uzastopni nedeljni rast prema euru.

Valute zemalja proizvođača nafte takođe su ojačale prema dolaru, mada na tržištima još uvjek kruže sumnje da li će sporazum između OPEK-a i njegovih saveznika o rekordnom smanjenju proizvodnje “crnog zlata” biti dovoljan da neutrališe pad svjetske potražnje za gorivom.

Apetit investitora za rizikom se ove nedjelje kontinuirano poboljšavao usljed preliminarnih signala da pandemija u američkim i evropskim žarištima usporava, ali su neki analitičari ostali oprezni budući da se vrlo malo zna o korona virusu, i imajući u vidu ogromne ekonomske štete na globalnom nivou.

Dolar je prema euru zaključen, prema podacima sa elektronske platforme EBS, na nivou od 1,0941 dolara za euro, pri čemu je na nedjeljnom nivou pao za 1,3 procenta. Američka valuta je prema švajcarskom franku ove nedjelje pala za 1,1 %, a noćas se trgovala po kursu od 0,9657 franka.

Trgovanje je znatno oslabilo tokom noći po azijskom vremenu, jer su finansijska tržišta u Australiji, Hong Kongu, Singapuru, Britaniji i Sjedinjenim Državama zatvorena zbog praznovanja Velikog petka.

U odnosu na japanski jen, dolar se trgovao na nivou od 108,41 jena, Na nedjeljnom nivou nije bilježio veća pomjeranja prema japanskoj valuti, jer su zabrinutost zbog porasta broja zaraženih korona virusom i uvođenje vanrednog stanja u Japanu smanjili tražnju za jenom.

U kontinentalnoj Kini, juan je napredovao prema dolaru ove sedmice za 0,8 procenata, pošto iz ove zemlje već danima stižu izvještaji o padu novih slučajeva korona virusa.

Australijski dolar AUD = D3, koji je veoma osjetljiv na apetit investitora za rizikom zbog visoke zavisnosti Australije od Kine i svjetske robne trgovine, skočio je ove nedjelje za 6 procenata u odnosu na američki dolar, što ukazuje na opadanje stresa na globalnim tržištima.

Prema američkoj valuti su ove sedmice ojačali i kanadski dolar, norveška kruna i ruska rublja.