Non-Bitcoin kripto valute koje treba pratiti u 2021.

Valuta

Porast vrijednosti Bitcoina dominirao je tržištem kripto valuta 2020, ali u 2021. godini moglo bi se dogoditi da dođe do razvoja manje poznatih digitalnih valuta.

Ripple

Ripple je novčić vezan za XRP, blockchain koji se reklamira kao payments platform koja omogućava bržu i decentralizovanu razmjenu valuta i doznaka u poređenju sa običnim bankovnim transferima.

Iako Ripple nije moguće rudariti poput Bitcoin-a, neki ga smatraju održivio alternativom sistemu deviznih plaćanja, posebno za male transakcije. Ripple je takođe zabilježio nagli porast vrijednosti tokom posljednjih mjesec dana, popevši se za oko 107% od kraja novembra na 0,60 USD.

Litecoin

Iako je Litecoin izgubio sjaj nakon svog pojavljivanja početkom 2010-ih kao prvi altcoin, ipak je privlačio korisnike na svoju platformu kao brži način obavljanja transakcija u poređenju sa dugotrajnom prirodom Bitcoin blockchain-a. Litecoin takođe nudi jeftiniju ulaznu tačku za nove kripto investitore od skupljeg Bitcoina, jer uprkos porastu od 167% ove godine, i dalje se trguje na oko 108 američkih dolara, manje od desetine trenutne cijene Bitcoin-a. Kripto ne zauzima dominantnu poziciju koja je nekada bila, međutim, investitori će možda željeti da ga ponovo uzmu u obzir.

Cosmos

Kako blockchain tehnologija nastavlja da širi svoju popolarnost, sve više projekata niče kako bi iskoristilo prednost sistema, od kojih je jedan Cosmos. Međutim, za razliku od ostalih altcoin-a na tržištu, Cosmos ima za cilj da riješi neka pitanja u vezi sa skalabilnošću različitih blockchain platformi i njihovom sposobnošću za interakciju. Iako je token trenutno na jeftinijoj strani od oko 5 američkih dolara po komadu, Cosmos bi mogao iskusiti talas interesa investitora ukoliko uspe da izvuče svoj krajnji cilj povezivanja blockchain-lanaca, potencijalno otvarajući čitave nove metode za funkcionisanje i interakciju tehnologije.

Bitcoin Cash

Uprkos tome što je naziv usko povezan sa originalnom kripto valutom, Bitcoin Cash nije u korelaciji sa samim Bitcoinom. Bitcoin Cash se ne može koristiti za transakcije na originalnom Bitcoin blockchain-u i obrnuto. Bitcoin Cash nudi jeftiniju opciju za Bitcoin, sa trenutnom vrijednošću u digitalnoj trgovini valutama, po cijeni od oko 324 USD po komadu.