Osnivač Tvitera daje milijardu dolara za borbu protiv korone

Milioneri

Po podacima koji su pored ovoga objavljeni, ovo predstavlja oko 28% njegovog bogatstva.

U trenucima kada se cijeli svijet suočava sa virusom koji se pojavio prije samo par mjeseci u Kini, velike kompanije počele su da objavljuju da će donirati ogromne svote novca u borbi protiv epidemije. Poslednji u nizu je i vlasnik Tvitera, Džek Dorsi, koji će donirati gotovo 30% svog bogatstva kako bi se učinili dodatni napori protiv globalne pandemije, piše PC Press.

Vlasnik Twittera je jasno naznačio da su potrebne hitne mjere, ali nije govorio o tome gdje će ova velika finansijska pomoć biti poslata, kao ni za šta će biti upotrijebljena. Po dosadašnjim podacima, u Sjedinjenim Američkim Državama nedostaje veliki broj respiratora, lične zaštitne opreme, zaštitnih maski i još mnogo toga. Lijepa vijest je to da će nakon epidemije, kada ona prođe, ostatak nepotrošenih sredstava ići za zdravstvenu zaštitu i obrazovanje djevojčica, kao i u istraživanja univerzalnog osnovnog dohotka.

Vlasnik ove dvije bogate kompanije nije jedini milijarder koji se uključio u borbu protiv COVID-19 virusa. Mark Zakenberg je do sada izdvojio oko 30 miliona dolara, dok je Džef Bezos poklonio 100 miliona dolara američkim bankama hrane. Tim Kuk, izvršni direktor kompanije Apple je još u martu najavio da će kompanija donirati sanitetsku opremu Italiji koja je teško pogođena ovim virusom