Glavni strateg Dojče banke: Slobodna tržišta više ne postoje

Svijet

U svom komentaru ističe da slobodna tržišta više ne postoje, jer sve centralne banke kupuju imovinu vrijednu trilione dolara, a kamatne stope drže na umjetnoj nuli.

– Možda se stvara globalna zamka likvidnosti, napisao je Saravelos.

Predviđa da će postupci centralnih banaka značajno smanjiti volatilnost deviznih tržišta koja proizlaze iz obveznica.

– Vijesti o dinamici ključnih kamatnih stopa koje dolaze od centralnih banaka izgubiće učinak na promjene cijena, kao što se već dogodilo u Japanu.

Međutim, analitičari kažu da će manja volatilnost na nekim tržištima dovesti do veće volatilnosti na drugima, a danas su centralne banke aktivnije nego ikad.

– Centralne banke mogu postati stalni agenti koji upravljaju ekonomijom, postavljajući cijene dionica i kredita i agresivno reagovati na finansijske šokove, napisao je Saravelos.

– Ovo će biti bipolarni svijet finansjske represije, visoko volatilne realne ekonomije, ali vrlo male volatilnosti na finansijskim tržištima.

Prema njegovim riječima, što više centralnih banaka sprovodi finansijsku represiju, to je veća nestabilnost na finansijskim tržištima jer centralne banke uvijek mogu unositi ogromne količine vlastitog novca, prenosi Indikator.ba.

– Što više centralne banke kontrolišu cijene imovine, to će nestabilnije devizno tržište biti na štetu realne ekonomije.
No, ovaj će se scenariu dogoditi samo kada centralne banke ne posluju direktno na deviznom tržištu i u niskoj inflaciji, rekao je Saravelos.