Najveći rast u turizmu u posljednjih 10 godina ima azijsko tržište

Svijet, Travel

U svijetu je u 2017. potrošeno 5,2 milijardi dolara prilikom putovanja, a najveći turistički bum u posljednjih 10 godina bilježi azijsko tržište, koje je od 2008. do danas poraslo za čak 130 odsto

Kako tvrdi direktor Trip Advisora Carls Ballard da dok Azija kao tržište raste velikom brzinom, Sjeverna Amerika bilježi rast od 15% a Zapadna Evropa tek devet odsto.
– SAD je i dalje najveće turističko tržište na svijetu, ali Kina je na drugom mjestu i očekujem da će uskoro da prestigne SAD.

Prošle godine Bliski Istok i Centralna Amerika bilježile pad u turizmu od 5,7, odnosno 1,2 odsto, a da je najveći rast imala Sjeverna Afrika od 27,2 odsto.
– Blagi pad doživjele su destinacije poput Kanarskih ostrva, Tenerife, svi ostali bilježe rast, Italija, Hrvatska, naročito Turska, vraćaju se Kairo i Šarm el Šeik.

Prema procjeni direktora kompanije STR koja se bavi istraživanjem i analizom, između ostalog i hotelijerskog sektora, ove godine vruće destinacije biće Minhen, Madrid, Atina, Brisel i Pariz, a očekuje se i oporavak tržišta poput Kelna, Barselone i Dizeldorfa.