Western Digital nudi 17,4 milijarde dolara za Toshibin biznis s čipovima

Svijet

Konzorcijum čiji je član Western Digital ponudio je 1,9 biliona jena (17,4 milijarde USD) za Toshibin biznis sa čipovima za skladištenje podataka, koji japanski konglomerat pokušava da proda kako bi pokrio gubitke nastale u nuklearnom sektoru, navode izvori

Western Digital je ponudio 150 milijardi jena kroz konvertibilne obveznice i neće tražiti glasačka prava u kompaniji, navode izvori bliski pregovorima.

Konzorcijum takođe uključuje američku investicionu kompaniju KKR, kao i japanski državni investicioni fond i razvojnu banku, koji će zajedno ponuditi 300 milijardi jena.

Prema prijedlogu, Toshibini kreditori Sumitomo Mitsui Banking Corp i Mizuho Bank bi trebalo čitavu operaciju da isprate sa oko 700 milijardi jena. Druge japanske kompanije će takođe investirati oko 50 milijardi jena kako bi osigurale da domaći akcionari budu u posjedu 60% akcija, navode izvori, dodavši da će sama Toshiba zadržati vlasnički udio vrijedan 100 milijardi jena.

Reuters je još ranije prenio da ova grupa namjerava da ponudi 2 biliona jena, ali nije bilo poznato koliko će koji član konzorcijuma doprinijeti transakciji, kao i to da li će Western Digital instistirati na glasačkim pravima. Toshiba namjerava da ovu transakiju zaključi do kraja mjeseca, i okonča prodaju do kraja fiskalne godine u martu kako bi izbjegla u bilansima negativnu neto vrijednost drugu godinu zaredom, što bi automatski značilo delistiranje sa Tokijske berze.