Kineski izvoz iznenadio s rastom od 3,5% u aprilu

Svijet

Ovaj pokazatelj je daleko nadmašio projekcije ekonomista koji su u anketi Rojters predviđali pad izvoza od 15,7 posto, kao u u odnosu na pad od 6,6 procenata u martu.

Neki ekonomisti pripisuju skok izvoza zatvaranju fabrika i prekidu proizvodnje u drugim dijelovima svijeta, dok su kineski proizvođači u međuvremenu ponovo pokrenuli proizvodnju nakon dužeg perioda neativnosti zbog pandemije virusa Covid-19.

S druge strane, aprilski uvoz Kine je pao za 14,2 odsto u odnosu na godinu ranije, što je najveći pad od januara 2016, i ispod očekivanja tržišta koja su predviđala pad od 11,2 posto.

Kineski uvoz je u martu registrovao pad od 0,9 procenata, što se pripisuje slaboj domaćoj tražnji i padu cijena na robnim berzama.

Analitičari upozoravaju da dvocifreni pad uvoza nagoveštava veće probleme u predstojećem periodu jer su velike svjetske privrede i dalje u pandemiji s rastom broja infekcija i smrtnosti, i budući da globalna ekonomija tone u recesiju.

Prema njihovim riječima, kolaps globalne potražnje i sve veći gubici radnih mjesta vjerovatno će umanjiti tražnju za kineskom robom u mjesecima koji slijede, navodi britanska agencija.