SAD planiraju da izbace ruski gas sa tržišta

Svijet

Eksperti objašnjavaju da “Vašington pokazuje interesovanje za Inicijativu tri mora samo iz ličnih interesa, jer SAD pokušavaju da primoraju evropske zemlje da izgrade novi sistem za transport gasa i proguraju svoj znatno skuplji gas”.

Trenutno se industrija škriljaca suočava sa velikim problemima u poređenju sa isporukama gasa kroz cjevovode. Tendencije su takve da američki tečni prirodni gas ima konkurenciju u ovom sektoru proizvodnje, jer pored ruskih proizvođača, tečni prirodni gas (LNG) se sada proizvodi i u Australiji i u Kataru”, ocjenjuje ruski stručnjak za energetiku Aleksandar Pasečnik.

Analitička služba američkog Kongresa pripremila je izvještaj o Inicijativi tri mora, u kome analitičari skreću pažnju na mogućnost proširenja saradnje sa učesnicima tog projekta i u kome se ističe da ciljevi Inicijative tri mora zadovoljavaju brojne široke ciljeve SAD na polju bezbjednosti i ekonomije.

U izvještaju se naglašava da u posljednjih nekoliko godina neki članovi Kongresa pokazuju sve veće interesovanje za energetsku bezbjednost Evrope i da streme ka smanjenju njene energetske zavisnosti od Rusije, kao i na izvozu američkog tečnog prirodnog gasa.

Debata o podršci Inicijativi tri mora je više pokušaj, nego stvarni korak. Možete da diskutujete o bilo čemu, ali uslovi na tržištu su takvi da je LNG sada vrlo jeftin, kao i gas na spot tržištu. ”Gasprom” je fleksibilan u svojim pristupima, ali svejedno, gasovodne strategije uvijek pobijede”, kaže Pasečnik.

Kako se navodi, Inicijativa tri mora je politička je platforma zemalja članica EU sa prostora između Baltika, Jadrana i Crnog mora, koji su osnovale Poljska i Hrvatska 2015. godine sa ciljem da zemlje članice više sarađuju u oblasti infrastrukture, energetike i bezbjednosti.