Rast izvoza oborio trgovinski deficit SAD

Svijet

Trgovinski deficit SAD-a je pao u junu na najniži nivo u osam mjeseci, usljed snažnog rasta izvoza, pokazali su objavljeni podaci američkog Ministarstva trgovine

Trgovinski deficit je u junu smanjen za 5,9 odsto na 43,6 milijardi dolara, što je najveći mjesečni pad u četiri mjeseca i iznad procjene analitičara koji su predviđali njegovo smanjenje od 3,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Izvoz robe i usluga je povećan za 1,2 odsto na 194,4 milijarde dolara, najviše od decembra 2014. godine, zbog rastuće inostrane tražnje za američkom sojom, kompjuterskom opremom i drugim proizvodima, izvještava agencija AP.

Ukupan uvoz je pao za 0,2 odsto na 238 milijardi dolara zbog pada tražnje za mobilnim telefonima i uređajima za domaćinstvo.

Ipak, u dosadašnjem toku godine trgovinski deficit je povećan za 10,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na ukupno 276,6 milijardi dolara.

Deficit u trgovini znači da SAD kupuju više robe i usluga od drugih zemalja nego što prodaju tim zemljama, objašnjava AP.