Njemačka osniva fond vrijedan 500 milijardi eura za pomoć kompanijama

Svijet

Fond će moći da izdaje garancije za dugove ali po potrebi i direktno ubrizgavat novac u kompanije, piše njemački nedjeljnik, dodajući da će vlada kao model upotrijebiti Poseban fond za stabilizaciju tržišta, osnovan radi potpore bankama za vrijeme finansijske krize.

Vlada je po potrebi spremna ponovo da aktivira i taj fond ako banke upadnu u teškoće, dodaje Der Spiegel.

Plan je tek jedna u nizu mjera koje funkcioneri razmatraju kako bi spriječili da poremećaji prouzrokovani privremenom blokadom ekonomije zbog epidemije prerastu u opšti haos, kazao je za Reuters neimenovani funkcioner.

Ministri su kompanijama već obećali pomoć u likvidnosti a uveli su i mjere koje im olakšavaju skraćivanje radnog vremena kako ne bi bile prisiljene otpuštati radnike.

Nove mjere biće objavljene u ponedjeljak a trebale bi uključivati osnivanje fonda solidarnosti, vrijednog 40 do 50 milijardi eura, za samozaposlene i mala preduzeća. Cilj je pomoći im u kupovini materijala, plaćanju režija i najamnina.

Detalji tog programa trebali bi biti razrađeni tokom vikenda.

Ministarstvo finansija razmatra i mogućnost pokretanja programa direktne potpore vrijednih oko 180 milijardi eura, prenio je list, dodajući da bi iznos mogao biti povećan i na 700 milijardi eura.

“Razmatramo iznose kakvi do sada jednostavno nisu viđeni”, navodi list riječi neimenovanog funkcionera ministarstva.