Fitch revidirao procjene globalnog BDP-a, predviđa pad od 4,4 odsto

Svijet

Lagani oporavak viđen je nakon vrhunca pandemije u martu i aprilu, “ali očekujemo da će tempo ekspanzije uskoro usporiti”, navela je agencija u izjavi kasno u ponedjeljak.

Brian Coulton, glavni ekonomista agencije, rekao je da se kineska ekonomija vratila na svoj nivo prije pandemije, a neke su evropske zemlje premašile brojke iz februara, ali još uvijek postoje sumnje u oporavak u obliku slova V.

“U Evropi predstoje šokovi nezaposlenosti, kompanije smanjuju kapitalne izdatke, a socijalno udaljavanje i dalje direktno ograničava potrošnju privatnog sektora,” rekao je on, javlja agencija Anadolija.

Agencija je revidirala svoja očekivanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) za SAD sa minus 5,6% na minus 4,6% i sa 1,2% na 2,7% za Kinu.

Fitch je takođe revidirao prognoze BDP-a za eurozonu na minus 9% sa minus 8%, Ujedinjeno Kraljevstvo na minus 11,5% sa minus 9%, a za tržišta u razvoju, bez Kine, na minus 5,7% sa minus 4,7%.

Ovo posljednje prvenstveno odražava ogromnu promjenu prognoze za Indiju za fiskalnu godinu koja se završava u martu 2021. na minus 10,5% sa minus 5,0%, navodi se u izjavi.

“Ne očekujemo da će se tempo ekspanzije proteklih mjeseci nastaviti, jer podsticaj od ponovnog otvaranja blijedi, dislokacije na tržištu rada sputavaju potrošačku potrošnju a kompanije se suzdržavaju od kapitalnih izdataka. A s izbijanjem virusa koji još nije zaustavljeno, obavezom socijalne distance i stalnim ograničenjima aktivnosti će biti sputane”, kazao je Coulton.

Dvogodišnja prognoza

Fitchove projekcije svjetske ekonomije za 2021. i 2022. iznose 5,2%, odnosno 3,6%.

Očekuje se da će eurozona, razvijene i nove ekonomije rasti za 5,5%, 4,3% i 6,6% naredne godine i za 3,2%, 2,8% i 4,7% 2021. godine.

Očekivanja agencije za američku ekonomiju su 4% i 3% u naredne dvije godine, dok se predviđa da će kineska ekonomija zabilježiti stopu rasta od 7,7% 2021. i 5,5% 2022. godine.