Prodaja električnih automobila skoro udvostručena

Automobil

U prvih šest mjeseci 2020. globalna prodaja automobila opala je zbog pandemije virusa korona. Kvartalna prodaja vozila dostigla je izuzetno visok nivo u četvrtom kvartalu 2016. od 22,7 miliona. U drugom kvartalu 2020. prodaja je iznosila 14,4 miliona. Dakle, oko dvije trećine onoga kad je bila na vrhuncu.

Kada se posmatra međugodišnje, prodaja je 2020. opala više nego tokom globalne finansijske krize, kada je u četvrtom tromjesečju 2008. pala za 21,1 odnosu u odnosu na prethodnu godinu. U prvom kvartalu 2020. pala je za 25,3 odsto.

Električna vozila čine samo 4,8 odsto ukupne globalne prodaje vozila, a prodaju se uglavnom u Kini, Evropi i Severnoj Americi.

Iako im je prodaja u cjelini pala uglavnom su imali bolji učinak od vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorjevanjem.

Međutim, u Evropi je rast bio spektakularan, na 16 glavnih tamošnjih tržišta zabilježen je rast od 45,6 odsto.

Prodaja je premašila očekivanja tržišta, podstaknuta kombinacijom novih stimulativnih programa, lansiranja novih modela i proizvođača automobila koji postižu ciljeve u pogledu emisije ugljen-dioksida. E-vozila će kako godine budu dolazile definitivno doživjeti globalni rast.

Najprodavaniji e-auto u Evropi je “reno ZOE” koji je premašio Teslin “model 3” i u junu utrostručio prodaju u odnosu na maj sa 10.000 prodatih jedinica.

Građani Srbije su krajem juli, podsjećanja radi, predali 60 zahtjeva za subvencije za električna i hibridna vozila, pri čemu najviše traže hibride, sa stimulacijom od 2.500 evra.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je tada rekao da će Srbija zabraniti uvoz najlošijih automobila koji stižu na naše tržište iz Evrope, a uglavnom završe u Beogradu.