ECB će sredinom oktobra testirati digitalni euro

Valuta

“Evropljani se sve više okreću digitalnom trošenju, štednji i ulaganjima”, objavila je u petak predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

“Naša je uloga da osiguramo povjerenje u novac. To znači ispitati odgovara li euro digitalnom dobu. Morali bismo biti spremni da lansiramo digitalni euro, bude li to potrebno”, rekla je direktorica centralne monetarne institucije eurozone.

Prema ECB-ovom planu, digitalni euro bio bi sličan bitcoinu, ali bi za razliku od drugih kriptovaluta bio pod nadzorom centralne banke.

Digitalne valute koriste tehnologiju blockchaina, odnosno velikih datoteka s podacima o transakcijama. I digitalni euro temeljio bi se na toj tehnologiji, a koristio bi se u internet transakcijama.

Digitalna varijanta zajedničke evropske valute bila bi dostupna svim građanima i kompanijama u eurozoni, navode u ECB-u, dodajući da bi bio “nalik novčanicama, ali u digitalnom obliku”.

ECB ga je zamislio kao dopunu gotovini, a ne kao zamjenu.

U planu su razgovori o toj ideji s građanima, akademicima, finansijskim sektorom i vladama kako bi se procijenile njihove potrebe.

Javno savjetovanje i probna faza započeće 12. oktobra, najavio je ECB.