Njemačka: Prije ili kasnije “Sjeverni tok 2” će biti izgrađen

Svijet

“Pitanje je samo kada. Odluke o energetskoj politici i o snabdijevanju energentima se donose ovdje, u Evropi”, rekao je on.

Mas je takođe rekao i da “SAD samo nastoje da realizuju svoju nezavisnu politiku po pitanju energetike, te da Njemačka samo radi isto to”.

Projekat “Sgeverni tok 2” podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gasovod će se protezati od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke.

Protiv izgradnje gasovoda “Sjeverni tok 2” aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

Projekat “Sjeverni tok 2” realizuje kompanija “Nord strim 2 AG” s jedinim akcionarom – “Gaspromom”.

Evropski partneri gasovoda su “Rojal dač šel”, OMV, “Anži”, “Uniper” i “Vinteršal”, koji zajedno finansiraju 50 odsto projekta, odnosno do 950 miliona evra.

Ranije je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da se pitanje “Sjevernog toka 2” i slučaja Navaljnog moraju odvojeno posmatrati.