Njemačkoj fali 100.000 željezničara

Svijet

U petak su u mjestašcu Kornvesthajm kod Štutgarta okupljeni novinari mogli da vide trojicu Španaca. Budući mašinovođa i dvojica kolega dio su grupe od tridesetak Španaca koji su stigli na obuku u Njemačku, a onda će početi da rade za ovdašnje željeznice.

Garsija je imao sreće – na konkurs Njemačkih željeznica javilo se čak 11.000 kandidata iz Španije. Potreba je ogromna. Njemačka željeznica ima 320.000 zaposlenih, od toga 200.000 u Njemačkoj, i sada strahuje od praznog domaćeg tržišta rada. Posebno jer u penziju odlaze „bejbibumerske“ generacije – one rođene između sredine četrdesetih i šezdesetih.

Već za ovu godinu zato Željeznica traži 2.300 mašinovođa, 2.000 dispečera i 1.000 mehaničara. Onima na ubrzanoj obuci nudi se besplatan kurs jezika, Željeznica navodno brine i o smještaju, a zatim je stalni posao zagarantovan.

Od nedavno njemačka željeznica ima „cross border jedinicu“ koja traga za radnicima u inostranstvu. Kako kažu, osim Španije, fokus je na Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji, Grčkoj i Italiji.

Veliko interesovanje u Španiji pokazuje da je „ispravno pronalaziti nove puteve u pridobijanju personala“, izjavio je Martin Zajler, član upravnog odbora njemačkih željeznica zadužen za ljudske resurse.