Skoro 200 evropskih aerodroma prijeti kolaps

Svijet

Ova čvorišta omogućavaju 277.000 radnih mjesta i čine 12,4 milijarde eura evropskog BDP-a, navodi se u izjavi ove organizacije.

Iako su aerodromi koji se suočavaju s nesolventnošću uglavnom manja regionalna čvorišta, njihovo zatvaranje može imati efekat na ekonomije i dovesti do „kolapsa značajnog dijela“ evropskog sistema avio-transporta, prema podacima Međunarodnog aerodromskog vijeća (ACI) koje prenosi Russia Today.

Ni veći aerodromi nisu imuni na uticaj pandemije koronavirusa, koji je samo u septembru smanjio putnički saobraćaj za 73 posto. Evropski aerodromi opslužili su prošlog mjeseca 172,5 miliona putnika manje, čime se ukupan obim izgubljenih putnika u ovoj godini povećao na 1,29 milijardi.

Top 20 evropskih aerodroma povećalo je tokom krize svoj dug za 16 milijardi eura duga tokom krize a prema procjeni ACI-ja, to iznosi skoro 60 posto njihovih prihoda ostvarenih u uobičajenim okolnostima tokom godine.

„Objavljeni podaci daju dramatično sumornu sliku. Osam mjeseci nakon izbijanja krize, svi evropski aerodromi iscrpljuju gotovini kako bi ostali otvoreni, a prihodi su daleko od toga da mogu pokriti troškove psolovanja, a kamoli kapitalnih troškova “, rekao je Olivier Jankovec, generalni direktor ACI Europe.

ACI je pozvao vlade da pruže veću podršku pogođenom sektoru i rekao da ponovno uvođenje karantina radije nego testiranja ne donosi ništa dobro, te samo “približava evropske aerodrome rubu svakim danom koji prolazi”.