Srbija očekuje rekordan izvoz u Rusiju

Svijet

 Izvoz iz Srbije na rusko tržište u prvoj polovini godine vrijedio je 471 milion dolara i veći je za 24,1 odsto u odnosu na isti period 2016. godine

Kako navodi Privredna komora Srbije, očekuje se da izvoz premaši milijardu dolara do kraja 2017. godine.

Na rusko tržiše u prvoj polovini 2017, Srbija je najviše izvozila svježe jabuke, jagode, trešnje, višnje, hula hop čarape, hartiju i karton, lijekove, pneumatske spoljne gume, centrifugalne pumpe i proizvode od aluminijuma.

„Izvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije bilježi rast u segmentu plasmana voća od 11 odsto, mliječnih proizvoda 6,5 odsto, povrća 10,5 odsto, mesa i prerađevina za čak 186 odsto i pića 36 odsto“, rekao je direktor predstavništva PKS u Rusiji Dejan Delić.

Uvoz iz Rusije u Srbiju od januara do kraja juna bilježi rast od 1,6 odsto.

Uvezeno je robe za 809,4 miliona dolara, najviše sirove nafte, prirodnog gasa, aluminijuma, rude gvožđa i žice od rafinisanog bakra.

U saopštenju PKS se navodi i da je ukupna trgovinska razmjena Srbije i Rusije u prvoj polovini godine iznosila skoro 1,3 milijarde dolara.

Rusija je treći trgovinski partner Srbiji, a plasman srpskih proizvoda na rusko tržište, kako je ocijenjeno, karakteriše startna, cjenovna i konkurentna prednost u odnosu na druge, uvozne proizvode zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu i bescarinskom izvozu na tržište od preko 144 miliona stanovnika.