Pet država čije su privrede izbjegle korona-krizu

Svijet

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će ove godine svjetski BDP opasti za 4,4 odsto usljed pandemije. Najprimjetniji izuzetak biće privreda Kine, koja ima procijenjeni rast realnog BDP-a od 1,9 odsto tokom godine korona-krize, dok se predviđa da će kisneksa ekonomija porasti za 8,2 odsto u 2022. godini, prenosi fDi Intelligence.

Očekuje se da će Kina ući u narednu godinu sa stopama rasta sličnim onim prepandemije, a otpornost Kine takođe će dovesti do rasta u regionu, posebno u Vijetnamu i Bagladešu.

Rast će zabilježiti i Gvineja, gde kineska potražnja za rudarskim proizvodima omogućava pozitivne stope rasta.

Kako u nedavnom izvještaju navodi Leri Hu, ekonomista za investicionu banku Macquarie Capital, postoje dva glavna faktora u načinu na koji se Peking izborio sa krizom.

Kao prvo, Kina je uvela vjerovatno najstrožije mjere bezbjednosti na svijetu, što je dovelo do naglog pada privredne aktivnosti. Međutim, te mjere pomogle su da se pandemija suzbije dovoljno da se stanovništvo vrati u normalu, nakon čega se potrošnja oporavila istovremeno kad i proizvodnja.

Peking je takođe umjesto davanja novca domaćinstvima natjerao banke da pozajmice izdaju uglavnom privredi, dok jetargetirala Narodna banka Kine obezbijedila likvidnost bankarskog sistema, ali i ciljala oporavak mala i srednja preduzeća.

Nakon naglog ekonomskog rasta zemlje u posljednjih 40 godina, predsjednik Kine Si Đinping izjavio je početkom novembra da je sasvim moguće da se ekonomija ponovo duplira od 2020. do 2035. godine.

Očekuje se da će rast BDP-a susjednog Vijetnama usporiti na (pozitivnih) 1,9 odsto u ovoj godini, a zatim dostići 6,7 odsto u narednoj.

Za Bangladeš se predviđa smanjenje stope rasta na 3,8 odsto, manje od pola stope u prethodnoj godini prema podacima MMF, dok se očekuje da će blagi oporavak dovesti do stope od 4,4 u narednoj fiskalnoj godini.

Peking je proglasio u julu da će 97 odsto uvoza iz Bangladeša primenjivati nulta stopa carine, prenosi Novaekonomija.rs

Gvajana će u ovoj godini imati najveći rast BDP-a od oko 26 odsto, ali se smatra da takav rast nije održiv za tu južnoameričku zemlju, zbog čega se očekuje znatni pad u narednoj godini.