Turci se nadaju da Rusi ove godine neće preskočiti njihovo more

Svijet

Tri miliona ljudi ostalo je bez posla u turizmu u Turskoj. To je direktna posljedica državnog udara koji se dogodio u jeku prošlogodišnje turističke sezone

Dragana Jelkić turitički vodič i prošle godine u letnjim mesecima bila je u Antalijskoj regiji. Ipak, tu sliku na ulicama, iako radi godinama, do tada nije videla.

“Prošle godine su ulice bile puste, turiste niste mogli ni da vidite, i mnoge radnje su bile zatvorene, tržni centri su radili, hoteli se nisu ni otvarali”, priča turistički vodič Dragana Jelkić.

Ove godine vijesti su mnogo bolje – referendum je prošao mirno i to je najvažnije.

“Svi su negde čekali šta će biti sa referendumom i situacija je mirna, rusko tržište se otvorilo, Rusi su počeli da dolaze, kada ima Rusa onda će svi negdje doći”, dodaje ona.

Osim Rusa ima i Nijemaca i to onih koji godinama dolaze na isto mjesto.

Bezbjednost je bitna stavka i u hotelima u Antalijskoj regiji . Ništa se nije promijenilo zbog prošlogodišnjeg državnog udara.

“Mi imamo obezbjeđenje u zadnjih 15 godina koje je isto, u tom sektoru radi isti broj radnika , oni su obučeni za taj posao i ako mene pitate u Turskoj je situacija potpuno normalna”, kaže Alex Ruckert iz IC Green hotela.

Očekivanja od ove godine su veća – bitno je da ih prepoznaju samo po jednom po ljubaznosti.

“Povrh svega, ne samo u turizmu, ako uđete u kuću kod neke turske porodice vidjećete gostoprimstvo, osjećaćete se dobrodošlim i ponudiće vam sve što mogu, sa osmjehom na licu. Takva je kultura ovde”, kaže direktor marketinga u lancu IC hotelaFuat Ersoi.

I brojke bar za sada to potvrđuju.

“Od 2016. i 2017. godinu imamo 4 puta više turista u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo da će na kraju godine da će ova sezona biti 4 puta više putnika u Anatalijskoj regiji u odnosu na 2016 tu godinu”, ističe generalni menadžer 1 A travel agencije Mehmet Gunduz.

Iskustva govore ipak da goste iz Srbije koji dolaze na ljetovanje u Tursku najviše zanima kvalitet hrane i smještaja.