Dvogodišnji gubitak aviokompanija 157 milijardi dolara

Nekategorizovano

Međunarodno udruženje za aviosaobraćaj (IATA) objavilo je da bi aviokompanije, zbog drugog vala pandemije korona virusa, ove i naredne godine mogle pretrpjeti gubitke od ukupno 157 milijardi dolara.

IATA, čije sjedište je u Montrealu, Kanada, objavio je izvještaj o ekonomskim i finansijskim izgledima globalne industrije avio transporta.

U izvještaju se procjenjuje da će se potrošnja u aviosaobraćaju ove godine smanjiti na 340 milijardi dolara, što će biti manje za 61,2 posto u odnosu na 2019. godinu.

Navodi se da bi se potrošnja u aviosaobraćaju tokom 2021. godine trebala povećati za 40,1 posto u odnosu na 2020. godinu i dostići 476 milijardi dolara.

Stručnjaci IATA-e smatraju da bi, zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, aviokompanije tokom ove godine mogle pretrpjeti gubitak od 118,5 milijardi dolara, a sljedeće godine 38,7 milijardi dolara, što bi ukupno predstavljalo gubitak od 157 milijardi dolara.

Ogroman broj otkazanih letova

IATA je u svom junskom izvještaju o izgledima u aviotransportu procijenila dvogodišnji gubitak od 100 milijardi dolara.

U najnovijem izvještaju procjenjuje se da će se broj avionskih putnika smanjiti sa 4,5 milijarde prošle godine na 1,8 milijardi ove godine, te da će 2021. godine, nakon oporavka, broj putnika u avionskom saobraćaju iznositi 2,8 milijardi.

Avionska industrija je jedna od privrednih grana koje trpe najteže posljedice tokom krize izazvane globalnom pandemijom korona virusa.

Bolest COVID-19 uzrokovala je gotovo potpunu obustavu avionskih putovanja, što je dovelo do ogromnog broja otkazivanja letova na globalnom nivou.