Zdravlje zove i kaže da se pregledaš

Nekategorizovano

Račun koji muškarci mogu da plate zbog neredovnih ljekarskih pregleda može biti veoma visok, a naplata životna. Ovo se posebno odnosi na muškarce u 40-im i 50-im godinama, jer upravo su ovo godine u kojim počinju promjene: tijelo kreće da gubi mišićnu masu, sklonije je debljanju zbog čega se povećava rizik od nastanka srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska, a povećava se i rizik od uvećanja prostate i erektilne disfunkcije.

Sa druge strane, globalno gledajući korisnici interneta su 62 odsto muškarci koji, ako samo neznatni dio vremena ispred ekrana, zamijene prevencijom i posjetom ljekaru mogu sačuvati svoje zdravlje ili podići sopstveni kvalitet života. Koji pregledi su prioritetni za muškarce zavisi od godina starosti i faktora rizika poput genetskih faktora, štetnih navika, kao i drugih, već prisutnih bolesti.

Pokret Movember i ove godine podržavaju zaposleni u Hemofarmu u BiH i Srbiji, a neki od njih već tradicionalno puštaju brkove u znak podrške. Hemofarmove „Brke“ zajedno poručuju da je posjeta ljekaru potpuno normalan proces u kom nema stida i srama, ali da se pregledi ne rade samo u novembru, već svakog mjeseca u godini.

„Pregledaj se – je jedina poruka i apel koji mogu da uputim. Ne čekajte novembar da vas neko podsjeti na važnost zdravlja. Put je jednostavan: porodični ljekar, ljekar specijalista, razgovor i imate miran san.”, apeluje poručuje Vojislav Lalić, senior globalni IT direktor STADA Gis-a za Istočnu Evropu i jedan od “brka” iz Hemofarma.

Kada se pregledati? Prema najnovijim preporukama muškarci bi već u 20-im trebali jednom godišnje otići na pregled testisa, kao i pregled kože zbog nastanka melanoma. U 30-im se već na listi pregleda, osim pregleda testisa, nalaze i detaljni pregledi urina, kao i pregledi debelog crijeva. U 40-im se na taj spisak dodaje i pregled prostate. Erektilna disfunkcija ne smije da se zanemari, jer može da se javi u svim životnim dobima. Iako je po prirodi benigna, može da bude prvi simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući karcinom testisa i prostate.

Istraživanja su pokazala da postoji i jasna povezanost između erektilne disfunkcije i kardiovaskularnih bolesti, jer se u njenoj pozadini najčešće nalazi oštećenje krvnih sudova. Ako se ozbiljnost ovog problema prepozna na vrijeme, može se prevenirati cijeli niz ozbiljnih kardiovaskularnih događaja. Pojava erektilne disfunkcije predstavlja, ne samo zdravstveni problem, već ima i veliki uticaj na kvalitet života kako muškarca zbog gubitka samopouzdanja, neraspoloženja, stanja depresije, tako i njihovih seksualnih partnera koje se osjećaju odgovornim za nastali problem.

„Znači, pregledaj se! Odvoji malo vremena od društvenih mreža, igrica i sličnog i pregledaj se. Prestani buljiti u ekran, tamo nije rješenje tvog problema. Vrijeme posvećeno zdravlju ne može biti protraćeno vrijeme, već jedna dobra investicija. Investiraš u svoje zdravlje, investiraš u sebe i one koji te vole”, apeluje medicinski saradnik Vehid Mahmutović.
Ipak, umjesto posjete ljekaru, česta je pojava da se zbog simptoma “impotencije” ukucava u pretraživače “erektilna disfunkcija liječenje, impotencija“ u potrazi za terapijom za problem na internetu. Tamo riješenja nema.

“Nema pogađanja, nagađanja i sramote. Imaš problem? Pregledaj se i rješavaj probleme, jer ispod tog tepiha nema više mjesta za njih. Ne postoje tabu teme u zdravlju, jednostavno im tu nije mjesto. Taj tepih odmah podigni i istresi, kaže Goran Manić, saradnik u Hemofarmu.

Sve navedeno ukazuje da je mnogo jednostavne posjetiti ljekara i uraditi screening test u pravo vrijeme. Ukoliko bolest postoji, ovi testovi će pomoći da se ona otkrije i prije samih sintoma, u ranoj fazi, kada je većina bolesti izlječiva.
Kada uzmete telefon u ruke, pogledajte da pozivalac nije vaše zdravlje, jer ono ima nešto da ti kaže: Pregledaj se!