S&P Global kupuje IHS Markit za 44 milijarde dolara?

Akvizicije

Američka kompanija S&P Global je u poodmakloj fazi pregovora o kupovini londonskog IHS Markita za oko 44 milijarde dolara, čime bi se udružila dva vodeća svetska provajdera finansijskih podataka, objavio je Vol Strit Žurnal pozivajući se na izvore upućene u zbivanja.

Sporazum, koji bi u pogledu navedenog iznosa bio najveći u ovoj godini, mogao bi da bude objavljen veoma brzo, navodi njujorški poslovni list, prenosi Dnevnik.

Osoba upoznata sa dešavanjem potvrdila je za agenciju Rojters da je S&P Global blizu dogovora o kupovini IHS-a.

Dve kompanije nisu odmah odgovorile na zahtev britanske agencije za komentarom.

S&P Global se bavi ocjenom kreditnog rejtinga država, preduzeća, kao i praćenjem i prodajom podataka sa tržišta kapitala i robe širom sveta.

Raznovrsno poslovanje IHS Markita, između ostalog, obuhvata istraživanja poslovne klime u raznim svjetskim ekonomijama, prodaju podataka iz automobilske i tehnološke industrije, do izdavanja nedjeljnika Džejns Difense Vikli. Kompanija je osnovana 2016. godine kada je američki IHS kupio britanski Markit.

IHS ima tržišnu vrijednost od oko 36,88 milijardi dolara, prema ceni akcija na zatvaranju berze u petak, pokazuje Rojtersova računica.