Britanska ekonomija u 2020. zabilježila najveći pad u posljednjih 300 godina

Svijet

Britanska ekonomija zabilježila je pad od 9,9 posto u 2020. godini zbog negativnog uticaja pandemije koronavirusa, a riječ je o najvećem padu ekonomije te zemlje u posljednjih 300 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Britanske kancelarije statistiku (ONS), bruto domaći proizvod (BDP) zemlje povećao se za jedan posto u posljednjem kvartalu 2020. godine, premašujući očekivanja od 0,5 posto. Samo u decembru 2020. britanski BDP je narastao za 1,2 posto.

U mjesecu novembru 2020. godine ekonomija zemlje doživjela je pad od 2,3 posto, a na godišnjem nivou bilježi pad od čak 9,9 posto, što je najdrastičniji pad od 1709. godine, kada je cijelu Evropu zahvatio težak talas hladnoće.

Iako godišnji pad ekonomije u Velikoj Britaniji nije premašilo 4,1 posto od Drugog svjetskog rata, situacija zabilježena 2020. godine prema modelima BDP-a Centralne banke Velike Britanije, najoštriji je pad u posljednjih 311 godina.

Britanski ministar finansija Rishi Sunak izjavio je da ove brojke pokazuju da ekonomija doživljava ozbiljan šok kao rezultat epidemije koja je pogodila cijeli svijet.

Napomenuo je da trenutni karantin i dalje ima značajan uticaj na mnoge ljude i kompanije, iako postoje neki pozitivni znakovi da ekonomija pruža otpor u zimskom razdoblju.

“Zbog toga je naš fokus na tome da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili zaposlene, kompanije i prihode”, rekao je Sunak.