Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte je na klimavim nogama

Svijet

Rusija je suočena sa pritiscima OPEC-a da značajno smanji proizvodnju nafte, u cilju omogućavanja stabilnosti na tržištu energetika

Ova zemlja je objavila da je spremna da zamrzne proizvodnju nafte na ovom nivou na kojem je sada ali ne i da je smanji, s obzirom na činjenicu da je za sljedeću godinu planirala povećanje proizvodnje.

To bi značilo da bi ova zemlja dnevno proizvodila 200.000 do 300.000 manje barela od prvenstvenog plana, saopštio je Aleksander Novak, ruski ministar za energetiku. Drugim riječima, zamrzavanje proizvodnje, a pogotovo smanjenje bi bio ekonomski udar za Rusiju.

S druge strane, članice OPEC-a pregovaraju o tome kako da ova organizacija smanji proizvodnju nafte za 1,1 milion barela dnevno, a taj dogovor trebalo bi da bude postignut naredne nedjelje. Najbolji efekat bi ova odluka imala ako bi i zemlje koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte smanjile proizvodnju ovog energenta za ukupno 880.000 barela po danu.

Međutim, ako Rusija, kao najveći proizvođač nafte van OPEC-a, bude pravila problem, pitanje je da li će uopšte biti sproveden dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, smatraju stručnjaci.