Na koje načine svakodnevno gubimo novac

Living

Većina ljudi nije ni svjesna toga da na svakom koraku čini stvari koje im izbijaju novac iz džepova koji nije morao da bude potrošen i koji je, uz samo malo razmišljanja i planiranja, mogao da bude preusmjeren na nešto korisnije.

Na ovih 7 načina gubimo novac i ne znajući

Plaćamo punu cijenu stvari

Sa proizvodima koji su svakodnevno na akciji u nekoj prodavnici, potpuno je besmisleno bacanje novca na plaćanje pune cijene namirnica, ili bilo kog drugog proizvoda. Upravo je to način na koji nam “ode” najviše novca. Pratite akcije i popuste i ostaće vam više novca u novčaniku.

Plaćamo previše bankarskih naknada

Ukoliko često podižete novac sa tuđih bankomata, ako uzimate izvještaj o stanju na računu sa bankomata, ako tražite od banke izvod računa i ako plaćate račune u banci, a ne putem interneta, ostajete bez ozbiljnih količina novca, što otkrijete tek na sljedećem izvodu iz banke i to pod uslovom da ga detaljnije proučite.

Ne kupujemo unaprijed

Najgore vrijeme da kupujemo zimski kaput je zima. Najgore vrijeme da kupujemo kostim za Noć veštica su dani pred taj praznik. Najgore vrijeme za kupovinu kupaćeg kostima je usred ljeta. Umjesto toga, sve ove stvari trebalo bi kupovati kad im vrijeme nije, van sezone, jer su tada neuporedivo jeftiniji.

Trošimo previše na hranu u restoranima

Ukoliko svakog dana jedan obrok naručimo ili jedemo u restoranu, potrošićemo mnogo više novca nego da te obroke spremamo kod kuće i jedemo ih možda i po dva dana. Naravno, ako ne znate da spremite tajlandsku hranu, a baš vam se jede, izađite, ali ne svakog dana i uštedićete dosta novca.

Preskačemo “Happy Hour” ponude

Ovi periodi sniženih cijena i posebnih popusta koje sve češće praktikuju restorani dobar su način da se uštedi novac kupovinom obroka ili pića po sniženim cijenama.

Ostavljamo uključenje uređaje

Mnogi i ne znaju da punjač uključen u struju, aparat za kafu koji nije skroz isključen, ili zaboravljena uključena sijalica, troši struju i nabija veći račun. Zato gasite sve uređaje kada ih ne koristite, a posebno kada izlazite iz kuće.

Kupujemo namirnice dok smo gladni

Ako su vam računi za kupovinu namirnica uvijek visoki, a frižider nedovoljno funkcionalno napunjen odmah poslije kupovine, vjerovatno ste kupovali gladni, pa ste uzimali ono što vam traže oči, a ne mozak. Zato, kada idete u kupovinu namirnica, obavezno pojedite nešto prije toga i račun će vam biti manji.