Ovo su najbogatije zemlje svijeta

Living

Zemlje poput Amerike, Katara, Norveške itd. nalaze se na listi najbogatijih zemalja svijeta, ali male zemlje zauzimaju vrh liste koju objavljuje sajt purneauniversity.org.

Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika procjenjuje ekonomiju po osobi u zemlji. Najtačniji podaci se izražavaju kroz ovaj parametar, ali distribucija bogatstva nije prikazana kroz BDP. Da bi zemlja bila uvrštena u listu, uzimaju se u obzir mnoge stvari, poput strukture cijena, prihoda po osobi itd. Razlike su tolike da u jednoj zemlji za 500 dolara mjesečno možete iznajmiti stan, dok u drugoj za isti novac dobijate cijelu palatu.

Veliko Vojvodstvo Luksemburg, mala država u zapadnoj Evropi, nalazi se na vrhu liste. To je zemlja bez izlaza na more i graniči s Belgijom, Njemačkom i Francuskom. Luksemburški je službeni jezik ove zemlje, ali francuski i njemački se takođe koriste u administrativnim i sudskim institucijama.

Jedna je od najmanjih zemalja u Evropi, sa 2.586 kvadratnih kilometara površine. Stanovništvo ove zemlje je takođe najmanje u Evropi. To je razvijena zemlja s najvećim svjetskim BDP-om po glavi stanovnika. Ova zemlja je osnivač Evropske unije, OECD-a, Ujedinjenih nacija i Beneluksa, prenosi Investitor.me.

Slijedi pregled 25 najbogatijih zemalja na svijetu:

1. Luksemburg

Luksemburg koji je na vrhu liste, ima BDP od 140.694 dolara po glavi stanovnika. Na vrhu ove liste je zbog male populacije od 645.397. Ova zemlja proizvodi velike količine čelika a u njoj su sjedišta nekih velikih kompanija poput Amazona i Skype-a.

2. Singapur

Singapur je drugi na ovoj listi, sa BDP-om po glavi stanovnika od 131.425. Ova zemlja ima veoma niske poreske stope, a tu je i sjedište Azijsko-pacifičke ekonomske korporacije. Stanovništvo ove zemlje je 5,45 miliona i u pitanju je najbogatija zemlja u Aziji.

3. Irska

Republika Irska je i dalje treća na ovoj listi, ali je prva po stranim direktnim ulaganjima. Njen BDP po glavi stanovnika je 131.034. Ova zemlja se koncentriše na usluge visoke tehnologije, nauke, finansijske industrije itd, što joj omogućava brzi razvoj. Ima najbrže rastuću ekonomiju. BDP ove zemlje je udvostručen u proteklih 10 godina.

4. Katar

Zemlja ima naftu i prirodni gas koji učestvuju s više od 70% ukupnih državnih prihoda. Katar zarađuje 85% od izvoza koji čini čak 60% bruto domaćeg proizvoda. Generiše 113.675 dolara BDP-a po glavi stanovnika i drugi je najveći izvoznik prirodnog gasa u svijetu.

5. Švajcarska

Petu poziciju na ovoj listi zauzima Švajcarska, sa 84.469 dolara BDP-a po glavi stanovnika. Ima malo stanovnika i zemlja je bogatstva, jer je dom brojnih milionera. Švajcarska je osnovana 1948. godine i razvila se za vrlo kratko vrijeme.

6. Norveška

Norveška je najveći izvoznik nafte na svijetu. BDP po glavi stanovnika iznosi 78.128 dolara. Bila je nekada najsiromašnija zemlja u tri skandinavske kraljevine, sa ekonomijom zasnovanom na poljoprivredi, drvnoj građi i ribarstvu.

7. Ujedinjeni Arapski Emirati

Ujedinjeni Arapski Emirati zauzeli su sedmu poziciju na listi sa BDP-om po glavi stanovnika od 77.272 dolara. Peti su po veličini na Bliskom istoku, a prihodi dolaze od nafte i prirodnog gasa. Takođe, turizam je jedan od značajnih izvora prihoda.

8. Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države, gdje su prihodi brzo porasli nakon 1970-ih. BDP po glavi stanovnika Sjedinjenih Država je 75.180 dolara. Najveći prihod u ovoj zemlji u 2019. godini iznosio je 103.012 dolara.

9. Brunej

Brunej je veoma mala država koja se nalazi na sjevernoj obali ostrva Borneo u Aziji. Polovina stanovništva ove zemlje je mlađa od 30 godina. Ova zemlja svoje prihode ostvaruje od rezervi nafte i prirodnog gasa.

10. San Marino

San Marino je na desetom mjestu ove liste koji prihod ostvaruje od turizma, bankarstva i proizvodnje namještaja, tkanina, odjeće, boja, žestokih pića, pločica, keramike i vina.

Preostalih 15 zemalja nalazi se u tabeli ispod: