Prva velika američka banka koja klijentima nudi pristup bitcoinu

Banke

Morgan Stanley prva je velika američka banka koja je svojim klijentima za upravljanje bogatstvom ponudila pristup bitcoin fondovima, ekskluzivno je saznao CNBC.

Investiciona banka, div koji upravlja imovinom klijanata od četiri biliona dolara, u srijedu je internim memorandumom rekla svojim finansijskim savjetnicima da pokreće pristup tri fonda koji omogućavaju vlasništvo nad bitcoinima.

Potez, značajan korak za prihvatanje bitcoina kao klase imovine, poduzeo je Morgan Stanley nakon što su klijenti zahtijevali izloženost kriptovaluti, rekli su ljudi koji nisu htjeli biti imenovni.

Rast bitcoina u proteklih godinu dana izvršilo je pritisak na firme sa Wall Streeta da razmisle o uključivanju u novu klasu imovine.

Za sada banka će samo svojim bogatijim klijentima dopuštati pristup ovoj nestabilnoj imovini: banka je smatra prikladnom za ljude s “agresivnom tolerancijom na rizik” koji imaju najmanje dva miliona dolara imovine u vlasništvu.

Investicionim firmam treba najmanje pet miliona američkih dolara da bi se kvalifikovale za nove udjele. U oba slučaja računi moraju biti stari najmanje šest mjeseci.

Čak i za one akreditirane američke investitore s brokerskim računima i s dovoljnom imovinom da se kvalifikuju, Morgan Stanley ograničava ulaganja u bitcoin na 2,5 posto njihove ukupne neto vrijednosti.

(Indikator.ba)