Dojče Banka gasi 18.000 radnih mjesta

Banke

Dojče Bank je saopštila da će dodatno smanjiti troškove kako bi ispunila ciljani povratak na staze profitabilnosti 2022. godine, a potvrdila je i ranije najavljeni plan o gašenju 18.000 radnih mjesta.

Banka je usred velike unutrašnje reorganizacije pod rukovodstvom glavnog izvršnog direktora Christiana Sewinga, u oviru kojeg će smanjiti broj zaposlenih za 18.000 i izaći iz vlasničkog učešća u nekim firmama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Cilj njemačke banke je povratak profitabilnosti nakon pet uzastopnih godina gubitaka, čiji je ukupan iznos dostigao više od 15 milijardi eura (18,2 milijarde dolara).

Sewing je najavio novu fazu restrukturiranja banke, poručivši zaposlenima u da “sada prelazimo iz defanzive u ofanzivu”.

Banka je u saopštenju navela da će do 2022. smanjiti troškove na 16,7 milijardi eura, umesto na 17 milijardi, kako je prvobitno planirala. Razmatra uštede na poslovnom prostoru i putovanjima u okolnostima krize sa korona virusom.

Sada prognozira prihode od 24,4 milijarde evra do 2022. godine, pri čemu očekuje povećanje prihoda iz sektora investicionog bankarstva za 3,0 posto u periodu od 2018-2022. u odnosu na ranije predviđenih 2,0 procenta.

Nasuprot tome, Dojče Bank je smanjila projekciju prihoda iz svog korporativnog poslovanja.

Akcije Banke, koje su u martu pale na rekordno nizak nivo, od tada do danas su porasle za oko 38 procenata.