Cijene nafte pale više od 6 odsto

Akcije

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale više od 6 posto, što je druga sedmica zaredom kako su pod pritiskom, jer se ulagači plaše sporog oporavka potražnje zbog novog talasa ‘zatvaranja’ u Evropi.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je potonula 6,8 posto, na 64,53 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,4 posto, na 61,42 dolara.

Oštar pad cijena ponajviše je posljedica strahovanja trgovaca da se potražnja za naftom neće oporaviti tako brzo kao što su se nadali zbog problema sa zauzdavanjem koronavirusa u Evropi.

Cijene nafte pritisnuo je i izvještaj američke vlade, koji je pokazao da su u prethodnoj sedmici zalihe porasle, što ukazuje na slabost potražnje, prenosi BiznisInfo.

Tako su prošle sedmice cijene nafte pale s najviših nivoa od januara prošle godine.

Podršku im, pak, i dalje pruža ograničena proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, na čelu s Rusijom.

Ta skupina već duže vrijeme koordinirano smanjuje proizvodnju za 7,2 miliona barela dnevno kako bi je uskladila sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.