Bankari će ostati u Londonu, i pored smanjenja plata

Svijet

Kataklizmična upozorenja tokom referenduma 2016. da će London izgubiti finansijski tron ako glasa za izlazak iz Evropske unije (EU) do sada su se pokazala pogrešnim. London je i dalje vodeći finansijski centar.

“London je izuzetno otporan i njegova budućnost kao centra finansija sigurna je jer ono što ovdje imamo jedinstveno je”, rekao je Stuart Lipton, nekretninski menadžer za Reuters na 61. spratu 22 Bishopgatea, koji će biti drugi najviši neboder u zapadnoj Evropi kada se otvori sljedeće godine.

U godini do juna London je privukao više prekograničnih ulaganja u komercijalne nekretnine od bilo kojeg drugog grada. On je pretekao New York kao odredište fintech ulaganja i povećao svoju dominaciju na svjetskom tržištu deviza od 6,6 triliona dolara razmjene dnevno.

Od glasanja za izlazak iz EU-a, Britanija je preskočila Sjedinjene Države u nastojanju da postane najveće središte za trgovanje kamatnim swapovima, uprkos pozivima bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da zaustavi dominaciju Londona u kliringu euro-denominovanim derivatima.

To što je London proširio svoj uticaj međunarodnog finansijskog centra jedna je od najvećih zagonetki mučne trogodišnje krize Brexita Ujedinjenog Kraljevstva.

Gradski ugled osigurava da Ujedinjeno Kraljevstvo drži jedan od svojih posljednjih velikih čipova na vrhu tabele svjetske politike, upravo kako se odvaja od EU-a. To takođe znači da će kompanije iz EU-a i dalje dolaziti u London radi prikupljanja finansija izvan bloka nakon Brexita.

Visokopozicionirani bankari su previše vezani za njegovu anglosaksonsku kulturu. Glavni direktor britanske divizije jedne od najvećih evopskih banaka rekao je da će, iako će se neki poslovi preseliti u EU, većina starijih bankara oklijevati da napusti London. Razmislili bi o smanjenju 20% plata da ostanu u gradu.

“Ako ste italijanski bankar koji se preselio u London prije 20 godina a djeca idu u privatnu školu, onda se nećete preseliti u Frankfurt”, rekao je.

Do sada se većina glavnih finansijskih institucija opredijelila protiv selidbe velikog broja ljudi i aktivnosti u susret gubitku pristupa unosnom jedinstvenom tržištu EU-a.

Banke, osiguratelji i upravitelji imovine podigli su više od trilion eura imovine kao što su obveznice i derivati i otvorili nove hubove kao zaštitu od toga da London bude iznenada odsječen od bloka na koninentu ako Britanija napusti EU bez formalnog sporazuma.