Pandemija uticala na izbor najboljih mjesta za život

LIFE

Novozelandski grad Okland proglašen je najboljim gradom za život od strane istraživača Economist Intelligence Unit. Taj status ponio je ne samo zbog svih pogodnosti koje nudi svojim građanima, već i zbog činjenice da se Novi Zeland veoma uspješno nosio sa korona virusom.

Ova država je još na početku pandemije uvela stroga ograničenja kretanja i zatvorila svoje granice. Uspjela je da svede broj novozaraženih na nulu, i ostatak pandemije je provela u relativno mirnoj situaciji, uz povremeno pojavljivanje novooboljelih, ali u malom broju.

To je Okland stavilo na vrh liste najboljih gradova za život, na kojoj ga slijede japanski grad Osaka, australijski Adelejd, novozelandski Velington, Tokio, Pert, Cirih, Ženeva, Melburn i Brizbejn.

Najbolji gradovi za život se biraju na osnovu kriterijuma kao što su dostupnost zdravstvene njege, kulturni sadržaji, zdrava životna sredina, kvalitet obrazovanja i infrastrukture i slično.

Međutim, izgleda da ove godine to nisu bili primarni kriterijumi, jer su se na čelu liste mahom našla mjesta u kojima je epidemiološka situacija bila mirnija nego u ostatku svijeta. Oni koji su dobro zauzdavali korona virus i uspjevali da zadrže ekonomiju otvorenom rangirani su mnogo bolje od konkurenata koji su redovno uvodili ograničenja kretanja. Zato su evropski gradovi uglavnom pali za po nekoliko mjesta na ovoj ljestvici.

Ipak, najgorim mjestima za život proglašena su ona van Starog kontinenta. Neslavno začelje na ovoj listi zauzeo je Damask.

S druge strane, najveći “pobjednik” na pomenutoj listi je havajski grad Honolulu, koji je preskočio 46. mjesta i završio na 14. poziciji liste, zahvaljujući veoma brzoj vakcinaciji i padu broja zaraženih.