Eko cipele iz Etiopije osvajaju svjetsko tržište

LIFE

Preduzetnica Bethlehem Tilahun Alemu (37) iz Etiopije prije 13 godina pokrenula je prozivodnju ekološke obuće, a danas svoje proizvode izvozi u 50 zemalja

Ona je proizvodnju cipela od starih kamionskih guma i kože počela u radionici u naselju Zenebework, u Addis Ababi, a njen brend ”soleRebels” danas je poznat širom svijeta.

Ova majka troje djece dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

”Mi ne prodajemo proizvode, mi prodajemo priču“, rekala je Tilahun za Anadolu Agency (AA) dodavši kako je njihova priča počela u naselju čije je stanovništvo obuzelo beznađe zbog siromaštva i nezaposlenosti sa kojima su se suočili.

Rekla je kako je nakon školovanja počela razmišljati kako kreativnost umjetnika i postojeće materijale iskoristiti i pretvoriti u novi proizvod, nadu i posao.

Inspiracija za njihove proizvode bila je tradicionalna obuća ”barabasso” i ”selate”, napravljena od starih guma.

Ovu tradicionalnu obuću su nosili pobunjenici protiv okupatorskih talijanskih snaga, što je i doprinijelo biranju imena ”soleRebels“.

”Ove cipele su bile ideja kako bih ja i osobe iz moje okoline dobile priliku za posao, a došla je iz starih guma“, kazala je.

Firma je u početku brojala pet radnika, danas ih je više od 200, a planiraju da zaposle još 200 osoba.

Posao su pokrenuli s malim novčanim sredstvima, kožom, recikliranim materijalom i gumama.

”Ljudi su nas čudno gledali kad bismo se pojavili na globalnom tržištu. Pojedinci su nas pitali zašto pokrećemo proizvodnju cipela kada nemamo šta da jedemo u Etiopiji“, prisjetila se.

Tilahun je rekla kako putem interneta prodaju obuću u 50 zemalja svijeta, a svoje prodavnice imaju, između ostalog, u Japanu, Singapuru, Tajvanu, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Grčkoj, Španiji, Australiji i Švajcarskoj.

Narudžbi je svakim danom sve više, a u skorije vrijeme namjeravaju da otvore fabriku u kojoj će proizvoditi modele koji će biti spoj tradicije i serijske proizvodnje.