Skok cijene nafte zbog velike potražnje

Akcije

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, podstaknute snažnom potražnjom u ljetnoj sezoni vožnje na sjevernoj hemisferi i zastojem u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 73,65 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 21 cent višoj cijeni od 71,85 dolara, prenosi Hina.

U prethodne četiri sedmice podršku cijenama na oba tržišta pruža optimizam zbog ubrzanog vakcinisanja protiv kovida-19 širom svijeta i očekivanja intenzivnijih putovanja u ljetnoj sezoni.

„Slika osnovne fizičke potražnje za naftom ostaje pozitivna. Uprkos buci na finansijskim tržištima, stvarni je svijet na dobrom putu i biće mu potrebno sve više energenata u otvaranju nakon koronakrize”, rekao je analitičar OANDA-e Jeffrey Halley.

Buru na finansijskim tržištima izazvala je američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) prošlosedmičnom porukom da će početi da podiže ključne kamatne stope već u 2023. godini, godinu ranije nego što su bili najavljivali i bržim tempom od planiranog.

Podršku cijenama pružio je na početku sedmice i zastoj u pregovorima o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, nakon pobjede konzervativnog sudije Ibrahima Raisija na predsjedničkim izborima u Iranu.

Dvoje diplomata reklo je da bi zastoj prema njihovim procjenama mogao potrajati oko deset dana.

Iranski i zapadni zvaničnici smatraju da Raisijeva izborna pobjeda vjerovatno neće promijeniti iransku pregovaračku poziciju.

Dogovor bi mogao rezultirati povratkom milion iranskih barela na tržište, što predstavlja jedan odsto globalnog snabdijevanja. Iranska nafta je zbog američke blokade trenutno u skladištima.

Podršku cijenama pružaju i prognoze ograničenog rasta američke proizvodnje nafte, što bi Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) kratkoročno osiguralo veći manevarski prostor za upravljanje tržištem, prije potencijalno snažnog rasta proizvodnje iz škriljaca u narednoj godini.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 71,56 dolara, što znači da je bila manja 73 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.