Neočekivan pad cijena zlata

Akcije

Sredinom novembra cijena zlata je neočekivano pala. Nekoliko dana kasnije malo se oporavila. Međutim, mediji upozoravaju da će cijena dragocjenog metala i dalje padati.

Posle iznenađujućeg pada cijene zlata sredinom novembra, Sputnjik je razgovarao sa stručnjakom za tržište zlata u Štutgartu Filipom Klinkmulerom o daljim kretanjima na tržištu plemenitih metala.

Sredinom novembra cijena zlata je neočekivano pala. Nekoliko dana kasnije malo se oporavila. Međutim, mediji upozoravaju da će cijena dragocijenog metala i dalje padati.

Cijena zlata trenutno iznosi oko 1,455 dolara za uncu. Krajem avgusta je cijena bila iznad 1.550 dolara.

Trenutno je oporavak cijene zlata „samo relativan“, izjavio je za Sputnjik Filip Klinkmuler, analitičar tržišta zlata i ekonomski ekspert za Štutgartov investicionu konsultantsku kompaniju „Hof i Klinkmuller“.

Prema njegovom mišljenju, moguća su dva scijenarija.

„Ili će cijena zlata i dalje padati, ili je u pitanju privremeni oporavak“, rekao je Klinkmuler.

U slučaju oporavka, cijena zlata bi mogla biti između 1.500 i 1.512 dolara za uncu.

„Ali generalno, spremni smo da ponovo vidimo pad cijene zlata u narednim nedeljama. U svakom slučaju, to je izvesnije nego mogućnost nastavka rasta“, navodi stručnjak.

Njegova kompanija u Štutgartu prodala je većinu imovine u zlatu, ali još uvjek ima rezerve.

„Još uvjek imamo dugoročnu imovinu u zlatu. Ako tržište sada, kao što očekujemo, pokaže srednji rast, takođe ćemo ih prodati i zauzeti drugačije pozicije, otkriva Klinkmuler.

Neizvjesna kretanja na tržištu

On navodi da postoji još negativnih faktora koji bi mogli sniziti cijenu zlata na tržištu u narednim nedjeljama i mjesecima.

„Naša procijena je da se tržište, sudeći prema kretanjima i signalima kupaca, suočava s velikom prodajom“, rekao je on.

Klinkmuler je takođe predvideo šta će se sa zlatom desiti u budućnosti.

„Ne isključujemo da cijena opet dostigne 1.566 dolara po unci. Međutim, isključujemo mogućnost da cijena zlata poraste iznad 1.920 dolara.“

Takođe, u bliskoj budućnosti tržište će se suočiti sa „jakom korekcijom“ koja bi mogla dodatno da snizi cijenu.

Stručnjak za plemenite metale odavno je svjestan strukturalnih slabosti tržišta zlata. Pored toga, tržište takođe pati od „masovnog preopterećenja“. Iznenađujući pad zlata sredinom novembra bio je logična posljedica toga, rekao je Klinkmuler.

Klinkmuler uvjerava potencijalne kupce zlata i investitore da trenutno nema smisla ulagati u novo zlato. Međutim, on savjetuje vlasnicima zlata da „zadrže fizičko zlato“, ali ovaj savjet zavisi od količine zlata koje vlasnici posjeduju.

„Svako ko posjeduje puno zlata mogao bi ozbiljno da razmišlja o prodaji delova zlata u ovom trenutku i da na taj način osigura novac i ’novčani tok‘.“