Platna rješenja koja male trgovce vode u budućnost

Banke

Dobra vijest za trgovce je da im tehnologije omogućavaju da potrebe korisnika zadovolje brzo i sigurno, uz smanjena inicijalna ulaganja i pojačanu sigurnost poslovanja, kao i osjećaja sigurnosti korisnika, što zbirno otvara mogućnosti za nove izvore prihoda.

Koliko često vam se desilo da u posljednjem momentu neke kupovine shvatite da u svom novčaniku nemate dovoljno gotovine i da trgovac ne prihvata kartice, pa brzinski razmišljate gdje vam je najbliži bankomat gdje biste mogli da podignete keš?

Sigurno češće nego što biste to željeli. S druge strane, majstorski radovi u stanu ili odlazak na pijacu podrazumijevaju planirano podizanje gotovine, jer su to tradicionalno isključivo gotovinska okruženja, iako takva postavka nužno ne odgovara korisnicima.

Korisnici i njihove navike su ti koji diktiraju dalji pravac razvoja tržišta, a sada, više nego ikada ranije, čini se da je taj pravac bezgotovinski, digitalan i intuitivan.

Nova usluga “Tap on Phone”

Dobra vijest za trgovce je da im tehnologije omogućavaju da potrebe korisnika zadovolje brzo i sigurno, uz smanjena inicijalna ulaganja i pojačanu sigurnost poslovanja, kao i osjećaja sigurnosti korisnika, što zbirno otvara mogućnosti za nove izvore prihoda.

Budućnost trgovine, naročito u segmentu mikro i malih trgovaca, a posebno onih u netradicionalnim okruženjima kao što su ulične tezge, je Tap on Phoneusluga, odnosno prihvatanje beskontaktnih plaćanja na mobilnim telefonima i sličnim pametnim uređajima, a čije lansiranje u Crnoj Gori očekujemo u drugoj polovini godine.

Sama instalacija i pokretanje usluge se vrši u par jednostavnih koraka, a sve što je trgovcu potrebno je da na svoj postojeći Android telefon ili tablet sa omogućenom NFC tehnologijom instalira aplikaciju i u nju se registruje pomoću koda koji dobija od svoje banke.

U trenutku plaćanja, trgovac aktivira aplikaciju na telefonu a kupac svoju beskontaktnu karticu ili mobilni telefon sa aktiviranim mobilnim novčanikom, prislanja na telefon prodavca i transakcija se obavlja u svega par sekundi, baš kao i na tradicionalnim POS terminalima.

Kao što je to slučaj sa bilo kojim kartičnim plaćanjem, transakcija je odmah registrovana i potvrda o izvršenom plaćanju stiže na mejl kupca, putem SMS poruke ili skeniranjem QR koda sa trgovčevog telefona.

Uvođenje ove usluge predstavlja odgovor na želje i potrebe i potrošača i trgovaca, jer sudeći po rezultatima našeg godišnjeg MasterIndex istraživanja, pijace i sve male lokalne radnje su se ponovo našle među top tri lokacije na kojima bi građani željeli da plaćaju karticama, a da to trenutno nije moguće, dok istovremeno 89% ispitanika već posjeduje debitnu karticu koju redovno koristi.

Osim zadovoljstva samih kupaca, vjerujemo da će ovo rješenje ujedno biti i način da se prebrode izazovi inicijalnih ulaganja u infrastrukturu početka prihvata kartica jer nema kupovine hardvera, kao ni troškova instalacije i održavanja. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je upravljanje aplikacijom intuitivno za trgovce-korisnike, jer na dnevnom nivou već barataju desetinama mobilnih aplikacija kroz koje su se izvještili u različitim interfejsovima i korisničkim iskustvima.

Podizanje gotovine prilikom plaćanja karticom

Dok gradimo put ka bezgotovinskom društvu, ne smijemo zaboraviti da je gotovina sastavni dio današnjeg tržišta. Ono o čemu se često ne razmišlja su zapravo skriveni troškovi keša – oni povezani sa čuvanjem, upravljanjem i prenosom gotovine. Studije pokazuju da na 100 dolara prometa u kešu, trgovac plaća između 4,7 i 15,3 dolara da bi tim gotovim novcem upravljao, a na sve to treba dodati i sigurnosne rizike od pronevjere, gubitka ili krađe gotovine.

Naravno, način na koji pojedinac plaća mora biti stvar slobodnog izbora i prilagođenosti njegovim realnim potrebama, pogotovo ako uzmemo u obzir recimo starije stanovništvo koje tradicionalno sporije usvaja inovacije, pa po navici i dalje plaćanja vole da vrše u gotovini.

Iako možda u prvu ruku može zvučati kontradiktorno, omogućavanje kartičnog prihvata zapravo i toj grupi potrošača, a svakako i trgovcima, donosi pogodnosti jer zahvaljujući usluzi podizanja gotovine prilikom plaćanja karticom,korisnici mogu podići malu količinu gotovine za sitne svakodnevne troškove kod samog trgovca, bez obzira na iznos računa koji plaćaju karticom na toj trgovačkoj lokaciji.

Drugim riječima – POS terminal dobija novu funkcionalnost, pa umjesto da na spisak dnevnih obaveza dodaju i potragu za bankomatom, korisnici u jednom koraku obavljaju dvije radnje.

Trgovci koji uvedu kartična plaćanja i omoguće ovu dodatnu uslugu smanjuju količinu gotovine u radnji i troškove povezane sa upravljanjem gotovinom i pojednostavljuju praćenje tokova novca, a istovremeno povećavajući svoje prihode sticanjem novih kupaca – onih koji bi inače zaobišli njihovu radnju jer plaćaju samo karticama – pogotovo ako uzmemo u obzir da je čak 49% ispitanika MasterIndex studije u Crnoj Gori istaklo zainteresovanost za korišćenje ove opcije.

Mogućnost izbora je nešto što savremeni potrošač očekuje u svakom aspektu svog života, a zahvaljujući tehnološkim dostignućima današnjice čak i najzahtjevniji među nama mogu da pronađu rješenje koje najviše odgovara njihovim potrebama.

Razvoj platnih tehnologija nadograđuje svakodnevne platne aktivnosti brzinom, sigurnošću i jednostavnošću, tako da danas i potrošači i trgovci mogu podjednako da uživaju u prednostima elektronskih plaćanja, a na nama, tehnološkim kompanijama, je da nastavimo da obezbjeđujemo besprekorno korisničko iskustvo i kreiramo budućnost koja će čitavu zajednicu voditi naprijed.

Autor: Jelena Ristić, Mastercard CM