Rekordna godina za kompanijska pripajanja i akvizicije

Svijet

Prva polovina 2021. godine postavila je nove rekorde u visini vrijednosti objavljenih kompanijskih spajanja i akvizicija. Posebno su se u tom pogledu izdvojile kompanije iz tehnološkog sektora, gdje su postignuti dogovori o spajanju poslovnih subjekata u vrijednosti iznad 670 milijardi američkih dolara.

Zaključno sa junom, poslovna spajanja su dostigla nevjerovatan iznos od 2.800 milijardi dolara, kako pokazuju statistički podaci iz analitičke kuće Refinitiv, koja se specijalizovano bavi obradom informacija iz finansijskog svijeta.

„Za više od 40 godina praćenja kompanijskih pripajanja i akvizicija, nijesmo imali prilike da vidimo da se dogovori postižu sadašnjim tempom, sa takvim postignutim vrijednostima i obimima“, komentariše direktor za podatke o spajanjima u Refinitvu, Met Tul.

Prema objavljenoj statistici, najvrednija spajanja su zaključena u tehnološkom sektoru, od približno 672 milijarde dolara, a za njima slijede finansijski sektor (301 milijarda), te energetika (298 milijardi).