Rekordnih 220.000 novih radnih mjesta za mjesec dana

Svijet

Američki poslodavci otvorili su u junu čak 222.000 novih radnih mjesta, što je najveća cifra u posljednja četiri mjeseca

Stopa nezaposlenosti je, međutim, porasla na 4,4 odsto sa 4,3 odsto iz maja, a razlog tome je što je veći broj Amerikanaca počeo da traži posao i jer nisu svi pronašli zaposlenje, saopštilo je američko Ministarstvo za rad, a prenosi agencija AP.

Ministarstvo je, takođe, povećalo procjenu rasta zapošljavanja za april i maj za ukupno 47.000.

U prvom ovogodišnjem polugođu, mjesečno je otvarano u prosjeku oko 180.000 radnih mjesta, što je blago ispod prošlogodišnjeg tempa.

I pored snažnog zapošljavanja, prosječna zarada po satu je u junu porasla za samo 2,5 odsto na godišnjem nivou, što je ispod rasta od 3,5 odsto uobičajene za stabilnu ekonomiju.

Ekonomija SAD je porasla za slabašnih 1,4 odsto u prva tri mjeseca ove godine na godišnjem nivou, što je ispod prosječnog tempa rasta od 2,0 odsto registrovanog tokom osam godina od okončanja recesije.

Većina ekonomista, međutim, predviđa da će se privredni rast SAD oporaviti u kvartalu april-jun i da će na godišnjem nivou dostići stopu rasta od 2,5 odsto ili više.

(Tanjug)