Tramp ili Merkel: Ko je od njih dvoje prava slika Zapada

Pojedini svjetski mediji vjeruju da bi na danas u Hamburgu započetom Samitu 20 najrazvijenijih zemalja (G20) moglo da dodje do sudara dvije slike Zapada: one koju predstavlja američki predsjednik Donald Tramp i one koju reprezentuje njemačka (evropska) kancelarka Angela Merkel

Zagovornici takve mogućnosti sliku svijeta koju reprezentuje Tramp vide kao agresivnu i nacionalističku, obojenu rasizmom, antiislamizmom i željom za dominacijom hrišćanske civilizacije o čemu je Tramp upravo tako, agresivno i prijeteći, govorio juče u Varšavi najavljujući pobjedu vrijednosti njegovog zapadnog svijeta.

Njemačka kancelarka Merkel, s druge strane, prestavlja pragmatičniji, moderniji, sekularniji Zapad, primjećuje Frankfurter algemajne cajtung. Merkelova je, takođe je istina, jedva ali uspješno preplivala političku krizu u koju su ona i njena stranka upravo zbog takvih stavova zapali u njemačkom društvu i najesen joj se, bar kako sada stvari stoje, smiješi četvrti kancelarski kandat.

Gledanja Trampa i Merkelove na pitanja izbjeglica, klime i svjetske trgovine dijametralno su suprotna, a baš ta pitanja je Njemačka spemila kao glavna za Samit kome je domaćin.

Poslije njihovog susreta u Vašingtonu, zvanični Berlin je prestao da govori o Americi kao o prijateljskoj, sad je sve češće partnerska zemlja.

Inače, Tramp i Merkel su se u Hamburgu već na kratko sreli. Ta će slika u toku današnjeg dana sigurno mnogo biti suprotstavljana onoj vašingtonskoj: njemački mediji javljaju da će američki predsjednik ovog puta bio pristojan pa je čak prema njemačkoj kancelarki emitovao i izvjesnu toplinu.