Kako se u zemljama EU živi sa 2.000 eura mjesečno?

Svijet

Porodica koja u Grčkoj živi sa istim prihodom kao i neka u Njemačkoj, u prvoj zemlji biće među najbogatijima, a u drugoj među najsiromašnijima. Do ovakve računice može se doći na interaktivnoj mapi Eurostata, na kojoj državljani zemalja EU i Eurozone mogu na osnovu broja članova i dohotka cijelog domaćinstva da odrede kojoj grupi stanovništva pripadaju prema visini mjesečnog budžeta.

Na primjer, tročlana porodica koju čine dvije punoljetne osobe i jedno dijete u Holandiji sa prihodom od 2.000 eura spada među 10 procenata domaćinstava sa najnižim prihodima.

Prema istim parametrima, ovakvo domaćinstvo u Francuskoj pripada grupi stanovnika od kojih 80 odsto domaćinstava u zemlji ima veća primanja, dakle nalazi se pri samom dnu ljestvice.

Kada je rjieč o Grčkoj, situacija je obrnuta. Tročlana porodica koja mjesečno živi od 2.000 eura pripada domaćinstvima od kojih samo deset procenata u cijeloj zemlji ima viša primanja.

Tačno polovina slovenačkih porodica ima veći prihod od one čiji budžet na mjesečnom nivou iznosi 2.000 eura. Isti rezultat kao i u Sloveniji dobija se prema interaktivnoj mapi Eurostata za porodice koje žive u Španiji.

Ako uzmemo u obzir iste faktore, porodica koja živi na Malti biće u grupi od 40 procenata stanovništva koji ima manje prihode.

Čak 60 odsto domaćinstava raspolaže većim budžetom od onih koji na Kipru žive sa 2.000 eura prihoda.

U Njemačkoj možete živjeti u tročlanoj porodici sa 2.000 eura, ali će čak 80 odsto domaćinstava imati veći mjesečni prihod.

Ipak, ako tu sumu na raspolaganju ima tročlana porodica u Hrvatskoj, ona će se naći u većinskom dijelu stanovništva jer samo 10 odsto domaćinstava ima veći prihod.