Racije u Belgiji zbog skandala sa jajima

Svijet

Belgijska policija izvela je nekoliko racija povodom istrage vezane za otkriveno prisustvo insekticida fipronl u jajima u Evropi, saopštilo je tužilaštvo

„U toku je više racija koje se sprovode u vezi slučaja sa fipronilom“, izjavila je portparolka tužioca u sjevernom lučkom gradu Antverpenu, prenijela je agencija Frans pres.

Desetak proizvođača jaja u Belgiji i Holandiji je pod istragom pošto je u njihovim proizvodima otkriveno prisustvo insekticida fipronil, koji može da ugrozi ljudsko zdravlje.

Evropska komisija je ove nedelje upozorila da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime je ovaj skandal dobio velike razmjere.

Holandske i belgijske vlasti su navele da insekticid potiče od snabdjevača proizvoda za čišćenje u Holandiji. Pretpostavlja se da je holandska kompanija „Čikfrend“ koristila taj insekticid kako bi tretirala parazite kod pilića.

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil.

Francuska vlada je saopštila da je u dvije fabrike hrane u centralnom i zapadnom dijelu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom.

Belgijski ministar poljoprivrede Denis Dukarm je juče izjavio da su holandske vlasti još u novembru prošle godine znale da su jaja u Holandiji zagađena insekticidom, ali da o tome nisu obavijestile svoje evropske partnere, javila je agencija AP.