Kakve su promjene na indeksu ekonomskih sloboda?

Svijet

Prema  Indeksu ekonomskih sloboda Hongkong i Singapur su opet na vrhu, a prate ih Novi Zeland, Švajcarska, Gruzija, SAD, Irska, Litvanija, Australija i Danska.

Na dnu indeksa nalaze se Centralnoafrička Republika, DR Kongo, Sirija, Republika Kongo, Iran, Zimbabve, Alžir, Libija, Sudan i Venecuela, a Sjeverna Koreja i Kuba se ne mogu rangirati usljed nedostatka podataka.

Ističe se da druge važne zemlje zauzimaju sljedeće pozicije: Japan 18, Nemačka 22, Italija 47, Francuska 53, Meksiko 75, Rusija 100, Indija 108, Brazil 109. i Kina 116.

Prema ekonomskim istraživanjima objavljenim u naučnim časopisima, ljudi koji žive u ekonomski slobodnijim državama, kako se navodi, imaju viši standard života, više političkih i građanskih sloboda i žive duže.

Kako se navodi Crna Gora je na 39. mjestu među 45 zemalja u Evropi, a ukupna ocjena je ispod regionalnog prosjeka, ali iznad svjetskog. Ekonomija Crne Gore ove se godine popela u red umjereno slobodnih.

“Visoka državna potrošnja i nivo duga, koji ometaju ostvarivanje veće ekonomske slobode, ublažiće se poboljšanim finansiranjem javnog sektora. Zemlju takođe i dalje pogađa korupcija i slaba vladavina prava, kao i složeno i dugotrajno regulatorno okruženje”, navodi se u izvještaju.

Od zemalja regiona Sjeverna Makedonija je najbolje rangirana država sa prostora bivše Jugoslavije na 46. mjestu, Slovenija je 48, Srbija 72, Hrvatska 79, Crna Gora 80, dok se BiH našla na 82 mjestu.