Vodeće zemlje EU stare, a Njemačka najbrže

Njemačka, najmnogoljudnija zemlja u Evropskoj uniji poslije Francuske i Velike Britanije, zabilježila je najveću stopu starenja stanovništva u posljednjih 25 godina, saopštio je francuski Institut za istraživanje javnog mnjenja (Insee)

Od kada se Njemačka ujedinila, 1. januara 1991. godine, do 2016. godine, razlika u broju stanovnika te tri zemlje se smanjila. Za tri odsto se povećao broj stanovnika u Njemačkoj, a u Francuskoj i Velikoj Britaniji je rast bio 14 odsto.

Njemačka je 1. januara 2016. godine imala 82,2 miliona stanovnika, Francuska 66,5 miliona i Velika Britanija 65,4 miliona stanovnika, što je 42 odsto ukupnog broja stanovnika EU.

Sve tri zemlje bilježe starenje stanovništa drugačijim ritmom. U Njemačkoj je za 25 godina za šest odsto povećan broj stanovnika starijih od 65 godine i iznosi 21 odsto, u Francuskoj je povećan za pet odsto (19 odsto), a u Velikoj Britaniji za dva osto (18 odsto).

Paralelno s tim, u sve tri zemlje je zabilježen smanjenje broja stanovnika mlađih od 25 godina – u Njemačkoj za šest odsto, u Francuskoj za pet i u Velikoj Britaniji za četiri odsto.

Iako su sve tri zemlje prošle kroz iste istorijske događaje u 20. vijeku, njihove „starosne piramide“ se razlikuju: u Njemačkoj je poslije Drugog svjetskoj rata natalitet opao, a u Francuskoj i Velikoj Britaniji skočio.

Uz to, natalitet u Njemačkoj je rastao od 1952. do 1960, a zatim ponovo od 1990. do 1995, poslije ujedinjenja dvije njemačke države. U Francuskoj i Velikoj Britaniji rast nataliteta je bio blag, ali relativno stabilan, sem u Britaniji gdje snažno raste od 2001. godine.

Za 10 godina dobili 20 miliona stanovnika

Sa druge strane Mediterana, u Egiptu, za proteklih 10 godina je rođeno više od 20 miliona djece, pokazuje istraživanje na terenu zaposlenih u egipatskim službama za popis stanovništva.

Zaposleni u službi za popis stanovništva mjesecima su putovali zemljom i dokumentovali povećanje populacije, ali i bogatstvo domaćinstava, što bi moglo da pomogne vlastima da bolje rasporede subvencije.

Utvrđeno je da se broj stanovnika Egipta povećavao za oko dva miliona godišnje. Zvanični rezultati prikupljanja informacija biće obrađeni i obavljeni u avgustu. (Beta)