Tesla Gigafactory u Njemačkoj počeće sa radom prije kraja ove godine

Automobil

Prva evropska Tesla Gigafactory skoro je završena u Njemačkoj, u blizini Berlina, a Elon Musk je najavio da će u njoj tokom decembra započeti proizvodnja Model Y Tesla automobila. On očekuje da će do kraja 2022. godine, ova fabrika biti u stanju da proizvede više od 5.000 automobila nedjeljno.

Ipak, ova giga-fabrika još uvjek nije dobila zvanično odobrenje lokalnih vlasti, koje procjenjuju koliki će biti njen uticaj na ekologiju u regionu. Bez obzira na to, Tesla je proteklog vikenda organizovala „Giga-Fest“ u mjestu Gruenheide u blizini fabrike, u okviru kojeg su posjetioci bili u prilici i da obiđu fabriku. Izgradnja fabrike je ušla u završnu fazu, nakon nekoliko odlaganja zbog zabrinutosti ekoloških grupa zbog količine vode koju fabrika treba da koristi i njenog uticaja na lokalnu floru i faunu.

Musk, koji je prisustvovao Giga-Fest-u, najavio je da će u okolini fabrike biti posađeno više drveća nego što je posječeno zbog njene gradnje, kao i da će fabrika koristiti minimalnu neophodnu količinu vode tokom proizvodnje automobila.

Očekuje se da će, kada dostigne pun kapacitet, ova fabrika biti sposobna da proizvede oko pola miliona automobila godišnje, kao i da će zapošljavati 12.000 radnika.