Privatnici u SAD-u u oktobru otvorili 571.000 novih radnih mjesta

Svijet

Broj radnika na platnim spiskovima privatnih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama porastao je u oktobru iznad očekivanja, što ukazuje na to da su tržište rada i ukupna ekonomija ponovo dobili zamajac na početku četvrtog kvartala, mada nedostatak radnika i sirovina i dalje predstavljaju kočnicu.

U američkom privatnom sektoru je prošlog mjeseca otvoreno 571.000 novih radnih mjesta, prema podacima iz Nacionalnog izvještaja o zapošljavanju istraživačkog instituta ADP, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pokazatelj za septembar je revidiran naniže na 523.000 novih radnih mjesta sa prvobitno objavljenih 568.000.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters prognozirali su da će broj radnih mjesta kod privatnih poslodavaca u SAD-u biti povećan za 400.000 u oktobru.

Najveći rast u djelatnostima rekreacija i ugostiteljstvo

Izvještaj ADP-a, koji je sačinjen u saradnji s agencijom Moody’s Analytics, dolazi uoči sveobuhvatnijeg i pomno iščekivanog izvještaja o zapošljavanju za oktobar koji u petak treba objaviti Ministarstvo rada.

Najveći rast broja novih zaposlenih u američkom privatnom sektoru zabilježen je prošlog mjeseca u djelatnostima rekreacija i ugostiteljstvo, gdje su kompanije otvorila 185.000 novih radnih mjesta.

Zaposlenost u proizvodnji povećana je za 53.000 radnih mjesta, dok je zapošljavanje u građevinarstvu poraslo za 54.000.

Velike korporacije su imale najveći udio u povećanju broja zaposlenih na privatnim platnim spiskovima u oktobru.